23.2.10

paper+pensil=exam+result

hari ini after kelas aku and membe sume berpusu2 masuk ofis . apa kes lak neyh ? dengar citer result da kuar . transkrip da siap . takkan nak suh dorunk frame baru ko nak amik . kan ? dengan muka bangga dan keayuan aku ala2 mak datin (rinie sume cakap aku buang tebiat ayu semacam) aku melangkah ke ofis kolej terchenta tu .

aku : da dapat ke transkrip weyh ?
membe : da . cilake tul aku nye result
aku : takut la plak aku

lima minit kemudian

membe : agama aku A siot . korunk kene panggil aku ustaz
aku : siyes ? bia betul ?

aku mula menaruh harapan tinggi . bila da amik result haa amik ! ko punye keputusan yang cukup membanggakan . hahaha . xde ar bagus sangat . usaha pun ala kadar ko nak dpt sume 4 flat mmg harapang ar beb . aku bangga de gak subjek aku dapat 4 !

semua merungut pengajian malaysia dorunk dapat teruk . aku ? da sah2 teruk . aku pun tak heran . kalau asik dok mengadap sejarah cina three kingdoms ngan mulan the first female warrior mmg susah ar ko nak jawab soalan pasal sejarah pembetukan malayan union . kau tau sejarah pembetukan three kingdoms je . hahaha

korunk nak tau full result ? mane boleh . nanti ade orang cakap aku show off tak pun cakap aku cakap lebih . tak pasal2 kuar lagi artikel kat paper "blogger punca budak merosot dalam study" . pastu aku ngan korunk sume xboleh blogging lagi . haha . cukup sekadar aku bagitau duit ptptn aku lepas . hahaha

da dapat result neyh aku berazam wat lagi baik untuk sem kali ni . sebab aku da tau pe yang patut aku buat . almaklumlah aku neyh xbrape tau tahap yang diperlukan untuk peringkat diploma . masih freshie la katakan . hahaha

korunk tengok balik tajuk aku tuh . aku da derived satu equation . punye lama aku tak terjebak dalam dunia equation ni

citer pasal exam neyh kita dari tadika lagi da terjebak dengan dunia exam neyh . aku ingat tyme aku darjah dua . waktu tuh aku ngah selongkar almari mak aku . da puas selongkar tanpa tau pe yang aku cari akhirnya aku jumpa report card waktu tadika . bangga betul aku tengok keputusan tu . semua A . terbaek la amelia !

and then tiba la exam tengah tahun . aku punye keputusan macam shial je . time tuh mane la aku amik kesah . tapi parents sure nak tahu prestasi anak anak dorunk . biler mak aku dapat tahu dia tanya apsal keputusan aku teruk sangat . pastu dengan bangga nye aku cakap "mana la akak tau . eleh tyme tadika akak dapat semua A . okie la tuh"

pe la bengong nye aku pergi compare keputusan tadika dengan keputusan darjah dua . hahah

da kene marah teruk akhirnya berjaya jugak aku dapat no 2 bila periksa akhir tahun . dan kalau korunk sume nak tau kat sekolah rendah kalau dapat no 1 sampai no 3 dapat hadiah anugerah cemerlang . dan itu la kali pertama dan terakhir aku dapat anugerah cemerlang . hahaha



chumel tul dak neyh..bukan aku okie !



bangga die macam tiap tiap tahun je dapat . tapi malangnya sekolah menengah tak gune sistem no 1 sampai no 3 setiap kelas dapat hadiah . dorunk gune pelajar terbaik bagi subjek2 tertentu . otak aku tak de la geliga sangat nak dapat anugerah je . aku pulak tak suka jadi pelajar harapan sekolah . tension je idup . hehehe . aku lebih berminat pada permainan dan kokurikulum .

sambung balik citer pasal exam . korunk genti ade teknik atau taktik tersendiri jawab exam kan ? kita tak payah citer pasal exam besar . citer ujian je cukup . sebab selalu time ujian la budak banyak selit kertas kecik bawah meja . hahaha



aku cakap bawah meja la !



korunk sume tak payah la bajet baik sangat sampai tak buat benda benda nakal ni . kalau korunk tak buat gak bagus la . aku proud ngan korunk . tapi yang buat tu hope time sekolah je la . biler masuk ujian jer sume pakat selit nota . itu dulu la . sekarang ni advance . bawak je enset selit dalam suar and kain .

agak2 tak dapat jawab vibrate sana vibrate sini . hahaha . aku nak citer gak waktu form 5 . kami budak2 kelas 5 harapan sentiasa sayang ngan enset . amik ko ! sampai dalam exam pun bawak enset . dapat plak biler cikgu displin yang jaga . mati akal ko nak sorok kat mana . haha .






waktu tu cikgu displin aku ngah edar kertas soklan . sekali ntah macam mana membe baik aku sudah kantoi sama itu puan . abis satu kelas gelabah . hahaha . yang kene rampas tu lelaki . start dari dia aku and membe2 sume cari akal nak sorok . sebab itu puan main raba raba nak check enset .

aku da cuak sebab enset aku pernah kene rampas sekali ngan itu puan .

tapi malangnya puan itu cuma dapat 1 enset hasil buruan dia tuh . kalau da cakap dok kelas 5 harapan memang harapang la kau nak jumpe enset kiteorg . sume otak creative tau je nak sorunk kat mana . time ngah gelabah tu nak tak nak sorok gak bawah kain ( jangan salah paham ye . maksudnya aku duduk enset aku tuh)

time jawab tuh tuhan je tau betapa gelabah nye aku . xsenang duduk and menggigil jawab exam takut kantoi . selamat dia jaga separuh masa pertama je (da macam bola la plak) . 2nd period cikgu lain plak . baru la aku boleh jawab dengan tenang .

ada satu ujian tu aku and membe aku siap tukar tukar paper lagi tuh . tukar paper ley tahan lagi . kalau sorunk salah amik ko dua2 salah . tapi yang bawak reference book tak leh bla betul . macam mana la korunk cari jawapan . hahaha

kalau nak cerita pasal kenakalan exam memang panjang . ni pun da cukup panjang aku rasa . huhuhu .

pesanan aku kat sini kalau korunk wat benda benda nakal ni korunk sendiri tau result korunk macam mana . kalau bagus sekali pun mesti rasa bersalah . kan ? so jangan la selalu buat benda2 ni . time sekolah sume nakal . da masuk peringkat diploma tu ekau pikir la pekdah ea . peace yaww !

2 comments:

mYmYmO said...

hahahaha..
terbaek la ko..

Mell said...

mymymo : opcoz opcoz ! hahaha