2.3.10

PhD

aku baru wat diploma . jauh sungguh ke peringkat PhD . tapi ada gak dak skunk neyh lebeh advance dan menunjuk nunjuk PhD mereka . yang bawah umur pun de gak . macam mana tu ? sekolah pun belum habis . kan ? let me clear something here . PhD yang aku maksudkan ialah Perasaan Hasad Dengki

individu yang ada Perasaan Hasad Dengki ni kadang kadang dorunk sendiri tak perasan yang dorunk da dpt PhD tu . tapi jangan la panggil diri sendiri doktor . sebab PhD korunk tu memang tak diiktiraf pun . post kali ni aku nak cerita sikit pasal PhD yang tak diiktiraf ni . kalau ikutkan hati memang aku tak nak nyemak kan blog aku ni disebabkan perangai orang lain . tapi kalau PhD ni mengganggu hidup aku dan rakan rakan , aku rasa aku perlu post agar mereka sedar diri sikit.

PhD ni memang tak patut langsung ada dalam diri kita . kenapa ada individu yang da dpt PhD ? bagi aku orang yang macam ni mungkin disebabkan mereka tak bersyukur dengan apa yang dorunk ada . dorunk inginkan sesuatu yang lebih sehingga sanggup ada perasaan dengki kat orang lain . aku cakap berdasarkan pengalaman aku sendiri . oops korunk jangan salah paham . bukan aku yang ada PhD . tapi orang lain yang dengki ngan aku and membe .

orang yang ada PhD tu da wat banyak kesalahan . da la dengki kat orang lepas tu buat mulut pulak tu . aku bukan la perfect sangat atas muka bumi neyh . tapi takde la sampai nak menfitnah orang dan melaga-lagakan persahabatan orang lain . aku da pernah kene bila 2 orang membe yang pernah jadi membe baik aku berselisih faham dengan aku disebabkan mulut si PhD ni .

bila aku bergado aku xsalahkan 2 membe aku tu . tapi aku salahkan si PhD tu . aku tak faham untuk apa die melaga-lagakan kami . aku masih berdiam . tapi kali ni muncul pula si PhD yang lain n melaga-lagakan kawan aku yang lain . akhirnya dalam satu institusi tapi saling bermusuhan dan bermasam muka .

situasi tu patut membuka mata si PhD atau gelaran baru pembawa mulut . mungkin si PhD ni dengki dengan persahabatan yang terjalin . atau dengki dengan kejayaan yang dimilik orang lain . so dorunk pun buat mulut atas dasar PhD dorunk tu . aku terasa bertanggungjawab menulis bila kawan-kawan aku saling bermusuhan disebabkan mulut si PhD .

jadi bagi anda yang membaca jangan la suka-suka dapatkan lulusan PhD ni . kerana sikap itu akan membuatkan masyarakat sekeliling bermusuhan dan bermasam muka . akhirnya anda yang akan disalahkan kerana merosakkan sesuatu hubungan .

peace yaww !

6 comments:

hydir said...

hasad dengki memang bersemarak dalam diri apabila tak boleh terima kelebihan yang ada pada orang lain ..

cara nak atasi .. redha dengan apa yang ada dan berusaha untuk mencapai apa yang kita inginkan

Mell said...

yes yes yes

ellinadllin said...

adakah aku kenal orang tu.jawapannyew yes aku kenal.nt sampai kolej kita gosip gosip k.hahahaha

Mell said...

ouh yeah !

Qyn said...

Betul tu fhar, Qyn sokong 100%! Tu semuanye sifat kaum MELAYU yg suka sgt jtuhkn org. Dunia dunia -,-

fitri oh fitri said...

uhu! ade cita kot psl phd ni dulu2,
ade maen dkt tv3!hehe





http://fitridzulkifli.blogspot.com