5.1.10

kalo besar nak jd ape ?



b'dasarkan tajuk post aku kali neyh . cewwahh . xley bla betul ayat aku . hahaha . okie2 cuba korunk recap balik waktu korunk kecik-kecik di zaman tadika . cikgu cikgu sume meseti tanya nak jadi ape kan . jawapan standard ar . sume pun jawab nak jadi polis doktor askar cikgu . jawapan2 tuh sume de dalam pale otak budak budak . tp de gak yang jawab nak jd peguam . aku pelik dan hairan tyme budak2 umur 5-6 tahun tau ker keje peguam camne ? hahaha .


so sekarang neyh aku nak citer sket cita cita aku . dari aku kecik sampai la aku darjah enam cita cita aku xpenah berubah . aku nak jadi CIKGU . jawapan standard la katekan . hehehe . sebab2 aku nak jadi cikgu . aku xpenah lak pikir pasal pekerjaan yang ade selain pekerjaan tuh . hahaha . siap tyme petang2 duk kat umah after abis sekolah aku main cikgu-cikgu sorunk2 dalam umah . konon2 jadi cikgu yang tegas ar . abis buku2 ilmiah abah aku beli aku conteng nama budak . konon2 nak mark buku2 budak tuh . hahaha


tapi kadang cita-cita aku tuh bertukar nak jadi polis lepas aku tengok citer gerak khas . hahaha . n dulu aku rajin tengok citer cina kat tv3 petang2 . skunk da xde . antara citer cina yang best ialah citer pasal polis . sebab tuh la aku nak jadi polis . aku tengok macam best jerk dorunk punye tugas . makin lama makin aku tak suka . hahaha

then time aku form 1 rasenye aku xfocus sangat ngan cita-cita aku . tapi sempat gak terpikir nak jadi peguam . again...cita-cita neyh sebab aku tgk cita cina petang2 tuh . hahaha . aku tgk citer tuh tugas peguam cam besh jerk . cari bukti usulkan then bahas kan . hahahah . tuh yang menarik perhatian tuh . heheheh .


pastu naik form 4 aku bercita-cita nak jadi engineer . sebab tuh la aku amik course lukisan kejuruteraan . tapi cita-cita tuh tahan b'pe bulan jerk sebab aku xbrape nak minat . n minat aku da berubah nak jadi arkitek . neyh pun effect dari sebuah citer . tapi lupe sudeyh citer pe . hehehe . cita-cita nak jd arkitek tak kesampaian sebab aku punye spm teruk . tapi tuh bkn nye masalah utama . kalo aku tetap nak teruskan gak aku bley jerk amik ipts mcm skunk neyh . tapi disebabkan mak aku cakap ekonomi negara tgh teruk construction sekarang banyak stuck engineer skunk xde keje so aku pun terpaksa la tinggalkan cita2 aku tuh . sob sob . sadis n terkilan gak tapi aku takut gak kalo da grad aku xde keje .


akhirnya sekarang neyh aku tercampak kat kolej media . Malaysian Institute of Intergrative Media . aku masuk kolej neyh mesti ar sebab cita-cita aku kan . ekeke . so cita-cita aku sebelum aku masuk MIIM ialah nak jadi director filem malaya . ececeh . sebabnya aku tengok filem malaysia neyh byk sangat terima kutukan dari rakyat malaysia terutamanya . so aku nak ubah persepsi dorunk sume . selama aku blaja kat MIIM neyh makin banyak impian aku nak kejar . aku nak gak jd producer . cita2 nak tinggi jerk . hahaha . pastu makin blaja makin aku kenal tugas2 yang ade . bak kata lecturer aku budak broadcasting (aku la tue) mesti kene jadi multitasking ! hehehe . so impian aku seterusnya aku nak jadi director of photographer . tamak tak aku ?? hehehe .


so skunk neyh pe yang aku perlu buat ialah belajar sungguh2 n capai impian aku . jangan jadi kan 3 impian aku tuh terkubur macam impian nak jadi arkitek tuh . so chaiyok chaiyok tuh myself !



2 comments:

Azroul , padahal ? said...

bagus usaha tangge kejayaan owhh , tapi jadi accountant lagi baik . keje jage duit , agak- agak bosan songlap la duit , kan kaye tuhhh .

Nor Amelia Farina said...

songlap duit dosa tuh . ish3 .